Nakon pada aviona
0

Spasioci tragaju za žrtvama po veoma lošem vremenu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Libanske spasilačke ekipe koje sudjeluju u potrazi na mjestu pada aviona kompanije Ethiopian Airlines u more kraj obala Libana pronašle su u ponedjeljak ujutro deset tijela, izjavio je jedan zvaničnik ministarstva odbrane.

"Do sada smo pronašli deset tijela na mjestu pada aviona u more blizu Naameha, 12 kilometara južno od Bejruta", izjavio je ovaj zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

"Ovo je bolna drama, tragičan događaj", kazao je libanski predsjednik Michel Suleiman novinarima. "Meteorološki uvjeti su strašni, ali spasioci ulažu sve napore", dodao je on.

U traženju žrtava učestvuju libanska vojska, mornarica i prijelazne snage UN-a u Libanu.

Premijer Saad Hariri je proglasio ponedjeljak danom žalosti, javio je AFP.

Boeing 737 Ethiopian Airlinesa sa 90 putnika srušio se u noći s nedjelje na ponedjeljak u Sredozemno more u blizini Libana, kratko nakon polijetanja iz Bejruta. Libanske vlasti su isključile teroristički napad.

Agencija Reuters prenosi da je libanski ministar prometa Ghazi al-Arid izjavio na konferenciji za novinare da je dosad pronađeno 14 tijela.

Prema njegovim riječima, među putnicima su bila 54 Libanca, 22 Etiopljana, dvoje Britanaca i po jedan državljanin Kanade, Rusije, Francuske, Iraka i Sirije.

Francuska ambasada je saopćila da je u avionu bila i supruga francuskog veleposlanika u Libanu Denisa Piettona – Marla Pietton.

Jedan svjedok udesa izjavio je britanskoj agenciji da su stanovnici priobalnih mjesta vidjeli "plamenu kuglu" kako pada s neba, nekoliko kilometara južno od Beiruta.

Avionska kompanija Ethiopian Airlines saopćila je u međuvremenu da nema saznanja o eventualnim preživjelima.

"U kontaktu sam s libanskim vlastima, koje zasad nisu navele da ima preživjelih", izjavio je direktor kompanije Girma Wake na konferenciji za novinare u Adis Abebi.

Na pitanje da li bi teroristi mogli biti umiješani u pad letjelice, Wake je odgovorio da o tome nema nikakvih informacija.

Državna kompanija Ethiopian Airlines među najsigurnijima je u Africi.

Posljednja nesreća letjelice ovoga avioprijevoznika dogodila se 1996. godine kada je otet avion na liniji Adis Abeba - Nairobi. Avion je pao u more jer je ostao bez goriva, a od 175 putnika i članova posade poginula su 123.

Avion na domaćem letu srušio se 1988. godine kada je naletio na jato golubova. U nesreći je izgubila život 31 osoba, navodi Reuters.