Svijet
0

Spasioci tragaju za žrtvama lavine na Mount Everestu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Spasioci su danas nastavili potragu za tijelima žrtava lavine na Mount Everestu, pošto su nepalske vlasti saopćile da više nema nade da bi iko mogao biti pronađen živ.

U lavini je jučer stradalo najmanje 12 nepalskih vodiča, a četiri šerpasa se još vode kao nestali. Ovo je najteža nesreća koja se ikada dogodila na najvišoj planini na svijetu.

Žrtve su bile u velikoj grupi šerpasa koji su napustili kamp prije zore sa šatorima, hranom i užadima kako bi pripremili kampove za strane klijente uoči glavne planinarske sezone koja počinje ovog mjeseca.

Zvaničnik nepalskog ministarstva turzima Dipendra Paudel je izjavio da spasilačke ekipe pokušavaju da pronađu tijela zatrpana ispod snijega, prenosi Tanjug.

"Nema nikakve mogućnosti da četvorica nestalih budu pronađeni živi. Oni su pod snijegom već više od 24 sata. Mi se sada samo nadamo da ćemo pronaći tijela, ali ne možemo potvrditi da je poginulo 16 ljudi dok ne pronađemo sva tijela", rekao je Paudel, prenosi AFP.

Lavina se dogodila u petak ujutro na visini od oko 5.800 metara u jednoj od najopasnijih oblasti na putu do planinskog vrha koja se popularno zove "polje kokica".

Nekoliko desetaka vodiča kretalo se kada se od jednog glečera odlomio ogroman komad snijega koji se raspao na manje dijelove.