Svijet
114

Spašeni rudar u Turskoj htio skinuti čizme da ne uprlja vozilo hitne pomoći

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Jedan od spašenih rudara iz jučerašnje rudarske katastrofe u turskom gradu Soma je htio da skine čizme u vozilu hitne medicinske pomoći kako ne bi isprljao presvlake na ležaju, što je situacija koja ponajbolje opisuje dobrotu i skromnost koja krasi rudare cijelog svijeta.

Spasilačke ekipe su jednog od rudara izvukle iz jame i dovele u vozilo hitne medicinske pomoći. 

Vidno isrpljeni rudar je uprkos tragediji koja ga je zadesila zadržao "rudarsku dobrotu" i želio je da skine čizme kako ne bi isprljao presvlake ležaja, na šta su mu prisutni medicinari rekli da slobodno legne bez ustručavanja.

Ovo je još jedan primjer skromnosti rudara, ljudi za koje se kaže da zarađuju hljeb sa sedam kora.

U turskom gradu Soma se jučer desila jedna od najtragičnijih rudarskih nesreća u historiji te zemlje i šire u kojoj je nakon požara na jednom trafou na dubini od dva kilometra ostalo nekoliko stotina rudara.

U momentu nesreće u rudniku je bilo više od 700 rudara. Do sada je iz rudnika mrkog uglja u Somi izvučeno 205 poginulih i 88 povrijeđenih rudara. Požar još uvijek nije u potpunosti ugašen, a strahuje se od povećanja broja stradalih stradanja. Tačan broj rudara koji su ostali u rudniku još nije utvrđen.