Svijet
0

Spašavanje rudara bacilo u sjenu žrtve potresa

SRNA
Foto: Arhiv/AP
Foto: Arhiv/AP
Žrtve zemljotresa u Čileu, koji je početkom godine odnio više od 500 ljudskih života i zbog kojeg je raseljeno oko dva miliona ljudi, požalile su se da su zaboravljene nakon uspješnog spašavanja blokiranih rudara.

Krajem februara zemljotres jačine 8,8 stepeni Rihterove skale potresao je centralni dio Čilea i izazvao je cunami koji je nanio štetu priobalnim gradovima širom regiona.

Prema zvaničnim podacima, u Čileu je poginula 521 osoba dok se 76 vodi kao nestalo, a raseljeno je oko dva miliona ljudi.

Predsjednik Čilea Sebastijan Pinera dobio je pohvale iz cijelog svijeta zbog napora da se sa dubine od oko 700 metara iz blokirane jame rudnika na površinu izvuku 33 rudara, ali žrtve razornog zemljotresa tvrde da su sada "zaboravljeni." 

Skoro osam mjeseci kasnije, život u luci  Talcahuano udaljenoj oko 400 kilometara južno od  Santiaga, glavnog grada Čilea,  i dalje je paralizovan.

U predgrađu  Talcahuana El Morro živi oko 600 ljudi u prinudnom smještaju, koji je samo jedan od nekoliko desetina sličnih u Čileu.

"Zaboravljeni smo. Sva pažnja, koja je data spašenim rudarima samo je naglasila tu činjenicu. Naravno da smo mi, kao i svi stanovnici Čilea, presrećni zbog toga što su oni spašeni, ali njihov 'pakao' nestao je nakon dva mjeseca, dok mi još živimo u svom", rekla je predstavnik stanovnika privremenog smještaja Cecilia Vallejos (40), prenosi britanski dnevnik "Daily Telegraph".