Svijet
141

Spašavanje 34 rudara iz jame Raspotočje još uvijek traje

Piše: Elmedin Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Spašavanje 34 rudara koji su u četvrtak navečer nakon zemljotresa koji je pogodio područje Zenice ostali zarobljeni u rudniku Raspotočje još uvijek traje.

Prema riječima direktora RMU "Zenica" Esada Ćivića 34 rudara se nalaze na sigurnom, u izjavi od dva sata nakon ponoći istakao je da bi rudari trebalo biti izvučeni za osam ili devet sati.

"Rudari se nalaze na sigurnom, osigurana im je veća količina dotoka zraka i svi su dobrog fizičkog i psihičkog stanja. Članovi porodica su razgovarali sa nekima od njih telefonskom linijom i uvjerilo su se da su rudari dobro. Ukoliko bude sve u najboljem redu prvi fizički kontakt sa njima ćemo imati za osam ili devet sati", kazao je Ćivić.

On je dodao da je dužina prepreke između zarobljenih rudara i spasilačke čete oko 70 metara, ali da se ne zna da li je svih 70 metara zatrpani obrušenim materijalom.

Kako je saopćeno, i rudari koji su zarobljeni kopaju tunel sa svoje strane kao i spasilačke čete sa druge strane, sa ciljem što skorijeg spašavanja zarobljenih.

"Radimo na raščišćavanju prostorija u cilju da što prije dođemo do radnika. Od jučer do sada očišćeno je oko 100 metara i montira se transportni sistem kako bi se po našim procjenama očistilo i preostalih 25 metara. S njima je uspostavljena komunikacija i oni su očistili 40 metara rudarskih prostorija i vjerujemo da ćemo za par sati doći do tih ljudi. Tempo će sada biti sporiji i nadam se da ćemo to uskoro ukloniti", kazao je federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović.

Akcija spasavanja još uvijek traje, a više informacija o stanju rudara i napretku kopanja obrušenog materijala bit će poznato narednih sati.