Vlada najavila intervenciju
0

Špansko selo Rasquera zbog krize želi da uzgaja marihuanu

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Malo špansko selo Rasquera u blizini Barcelone glasanjem je odlučilo da iznajmi zemlju za uzgajanje marihuane, jer je to jedini način da u vrijeme krize zaradi novac, ali su vladini zvaničnici saopćili da bi to bilo protivzakonito i da bi intervenisali čim bi prva stabljika marihuane bila zasađena.

Selo Rasquera, smješteno na sjeveroistoku Katalonije, koje ima 900 stanovnika, saopćilo je da je njegovo upravno vijeće odobrilo plan sa četiri glasa "za" i tri "protiv".

Ovo živopisno selo čine kameni objekti u podnožju planine Taragona. Selo ima zamak koji datira iz 12. vijeka.

List "La Vanguardia" piše da ovakav tip sela izumire, pošto ih mladi ljudi napuštaju u potrazi za poslom, a oni koji ostanu ulažu velike napore da prežive.

Ideja je da stanovnici sela svoju privatnu zemlju iznajme lokalnoj upravi, koja bi potom osnovala kompaniju koja bi iznajmila zemljište udruženju uživalaca marihuane iz Barcelone.

Prema španskom zakonu, privatno konzumiranje kanabisa u manjim količinama je dozvoljeno, ali je zabranjeno uzgajanje radi prodaje, reklamiranje ili prodaja marihuane, izjavio je zvaničnik odjeljenja za borbu protiv droga koji nije želio da bude imenovan.

Grupa ABCDA, koja želi da otkupi ovu marihuanu, saopćila je na svom web siteu da će uložiti 30.000 eura u ovaj posao, ali nije precizirala koliko bi godišnje plaćala samom selu. Predstavnik grupe rekao je da će više detalja biti poznato kada ABCDA potpiše formalni sporazum sa selom u narednim danima.
ABCDA navodi da će zahvaljujući ovom projektu u Rasqueri biti otvoreno 40 novih radnih mjesta i da će proizvedena marihuana ići članovima ove grupe.

Zvaničnik državne službe za borbu protiv droga rekao je da projekat nema nikakve šanse da uspije.

Španski deficit u 2011. godini bio je 8,5 posto društvenog proizvoda, a država će, prema svim pokazateljima, uskoro ponovo ući u recesiju, uz stopu nezaposlenosti od skoro 23 posto.