Wikileaks
0

Španski sudija Garzon predvodi Assangeov advokatski tim

FENA
Baltasar Garzon (Foto: AFP)
Baltasar Garzon (Foto: AFP)
Poznati španski sudac Baltasar Garzon vodit će advokatski tim osnivača Wikileaksa Juliana Assangea, objavila je ta internetska stranica.

Assange se od prošlog mjeseca nalazi u amabasadi Ekvadora u Londonu, jer traži azil u toj zemlji nakon što je izgubio pravnu bitku protiv zahtjeva za njegovim izručenjem Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Garzon, koji je najpoznatiji po izdavanju međunarodnog naloga za hapšenje bivšeg čileanskig diktatora Augustom Pinochetom 1998. godine, nedavno se susreo s Assangeom u ambasadi kako bi razmotrili pravnu stregiju, navodi se u saopćenju Wikileaksa.

Cilj je odbraniti "kako WikiLeaks tako i Juliana Assangea od zloupotrebe procesa te ogoliti arbitrarne i vansudske poteze međunarodnog finansijskog sistema".

Garzon će također nastojati pokazati kako su "tajni američki postupci protiv Juliana Assangea i WikiLeaksa kompromitirali i kontaminirali druge pravne postupke uključujući i proces izručenja".

WikiLeaks i Assange razbjesnili su SAD objavom hiljada tajnih američkih diplomatskih bilješki.

Garzon je u februaru u Španiji optužen da je kao istražni sudac naredio prisluškivanje razgovora advkata njihovih klijenata.