Svijet
0

Španski sud zabranio dvije baskijske političke stranke

FENA
Španski viši sud u petak je zabranio dvije baskijske stranke zbog njihovih veza sa separatističkom gerilskom grupom ETA, sprečavajući ih da učestvuju na općim izborima idućeg mjeseca.

ETA je krupno pitanje u predizbornoj kampanji za izbore koji će se održati 9. marta, a vladajući socijalisti su pod vatrom kritika iz raznih stranaka što su pokušavali pregovarati s grupom koja je ubila više od 800 ljudi tokom 40-godišnje borbe za nezavisnost, javio je Reuters.

Državni tužilac zatražio je od višeg suda da proglasi dvije stranke ilegalnim, a presuda suda protiv Accion Nacionalista Vasca (ANV) i Partido Comunista de la Tierra Vasca (PCTV) uveliko se očekivala.

Odluka suda sada će se prebaciti Vrhovnom sudu, koji je već zabranio i proglasio nelegalnom Batasunu, ranije poznatu kao političko krilo ETA-e. Istražitelji tvrde da su ANC i PCTV preuzele zastupanje gerilske grupe od Batasune

"Ovo nije slučaj stavljanja izvan zakona političkih stranaka, već poduzimanje preventivnih mjera kako bi se spriječilo da se te stranke koriste za izvođenje teških zločina", izjavio je sudija Baltazar Garson u presudi Višeg suda.

Nekoliko sati poslije izricanja presude ETA je detonirala bombu u priobalnom gradu Bergara, oštetivši sudnicu i obližnje prodavnice i vozila, ali ne povrijedivši nikoga.

Garson je naredio blokiranje bankovnih računa ANV-a i PCTV-a, da stranke prestanu primati sva državna sredstva i lične donacije, te zatvaranje njihovih ureda, za koje sud tvrdi da su ih koristile ETA i Batasuna.

Zabrana, koja se može produžiti za još dvije godine, neće ugroziti pozicije članova dviju stranaka koje već imaju u gradskim vijećnicama i regionalnoj vladi u Baskiji.