Svijet
0

Španski socijalisti pozvali Berlusconija da se u vladi okruži ženama

FENA
Španska Socijalistička partija (PSOE) pozvala je u srijedu pobjednika talijanskih parlamentarnih izbora, desničarskog miljardera Sivija Berlusconija, da se u svojoj vladi okruži ženama kao što je to uradio Jose Luis Rodriguez Zapatero u svojoj novoj izvršnoj vlasti.

PSOE nije ocijenio vrijednim humor šefa talijanske desnice koji je u utorak izjavio da je, po njegovom ukusu, Zapaterova vlada u kojoj su većina žene, "suviše ružičasta, te da neće biti lako vladati".

Zvaničnica za međunarodne odnose PSOE-a Elena Valenciano savjetovala je Berlusconiju da se ugleda na novu špansku vladu "jer bi mu to bilo korisno za politiku i talijansko društvo".

"U Italiji, kao i u Španiji, ima dovoljno spremnih, inteligentnih i sposobnih žena da budu ministrice ili da brinu o drugim dužnostima unutar vlade", rekla je ova španska socijalistička dužnosnica.

"Španija je postala referenca u svijetu po pitanju jednakosti spolova upravo zahvaljujući odlučnoj volji Socijalističke partije i Zapateru", dodaje Valenciano.

Pobjednik izbora od 9. marta, Zapatero je u subotu objavio sastav nove vlade u kojoj se prvi put u Španiji nalazi više žena (9) nego muškaraca (8).

Berlusconi je izjavio u utorak, na konferenciji za štampu, da će "jako pažljivo pratiti Zapaterovu vladu", posebno u njenoj akciji o društvenim pitanjima, te da dijeli "naklonost" prema španskom dužnosniku.