Svijet
0

Španski socijalisti i konzervativci zadržali politički status quo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Španska vladajuća Socijalistička partija i opozicijska konzervativna Narodna partija zadržale su vlast u izbornim jedinicama u kojima su imale uporišta, dok pod znakom pitanja ostaju dvije regije u kojima su na vlasti bili konzervativci, pokazuju prvi djelimični rezultati španskih lokalnih i regionalnih izbora.

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da od 55 posto prebrojanih glasova socijalisti imaju 36, a Narodna partija 33,8 posto, dok preliminarni rezultati agencije IPSO Consalting pokazuju da je status quo zadržan u 15 od ukupno 17 regija iako je izlaznost bila manja nego na regionalnim izborima 2003. godine.

Preliminarni rezultati također pokazuju da su socijalisti zadržali Sevillu i Barcelonu, dok Narodna partija ostaje na vlasti u Valenciji, kao i u Madridu.

Opozicijska Narodna partija mogla bi izgubiti većinu u Navaru, koji se graniči s Baskijom, kao i na Balearskim otocima, javile su agencije.

Glasanje u Baskiji proteklo je u znaku demonstracija zbog odluke španskih vlasti da zabrani kandidaturu više stotina ljudi zbog njihove povezanosti s baskijskom separatističkom organizacijom ETA.

Političkom krilu ETA-e, partiji Batasuna, zabranjeno je da se kandiduje na izborima, ali je ona pozvala svoje pristalice da glasaju za malo poznatu sepratističku partiju ANV.

Današnji izbori viđeni su kao generalna proba za opće izbore koji treba da se održe u Španiji u martu 2008. godine.