Nanesena ogromna šteta
0

Španski poljoprivrednici će tužiti njemačke vlasti

FENA
Španski proizvođači voća i povrća zahtijevaju uvid u dokumentaciju na osnovu koje su zdravstvene vlasti u Hamburgu izdale upozorenje o zaraženosti španskih krastavaca smrtonosnom bakterijom EHEC (Escherichia coli) i najavljuju da će tražiti višemilionske odštete.

Predstavnik španskih poljoprivrednika, advokatska kancelarija "Lindenpartners" je podnijela zahtjev Administrativnom sudu u Hamburgu za uvid u dokumentaciju zdravstvenih vlasti.

Advokat Sabina Pelens je rekla da hamburške zdravstvene vlasti dosad nisu dozvoljavale uvid u dokumentaciju na osnovu koje su izdale upozorenje o zaraženosti španskih krastavaca.

U slučaju da dođe do sudskog spora, kako je rekla, na kraju bi mogla da uslijedi isplata obeštećenja u visini od više miliona eura.

"Frunet", najveći proizvođač i trgovac u španskoj provinciji Malaga pretrpio je velike gubitke od kada je Ustanova za zaštitu zdravlja u Hamburgu izdala upozorenje građanima da se paze španskih krastavaca zbog bakterija EHEC, koje su odnijele više ljudskih života u Njemačkoj.

Prema riječima Pelensove, uvidom u dokumentaciju treba da, između ostalog, bude dokazana sumnja da zdravstvena ustanova u Hamburgu prije nego što je saopćila svoje upozorenje nije ispunila zakonsku obavezu o potvrđivanju informacije, kao ni uzimanja dodatnog uzorka.

Na krastavcima jesu utvrđene bakterije EHEC, ali su one bile drugačijeg tipa od izazivača masovnog oboljenja, utvrdili su kasnije naučnici.

Ukoliko se ispostavi da je tačno da zdravstvena ustanova Hamburga nije ispunila svoje zakonske obaveze prije saopćavanja upozorenja prijeti tužba sa zahtjevom za obeštećenje u visini od više miliona eura.

Pelensova ukazuje da godišnji obrt “Fruneta” iznosi oko 15 miliona eura, i da ovo preduzeće zapošljava oko 120 radnika.