Svijet
3

Španski ministar industrije podnio ostavku zbog Panamskih dokumenata

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Španski ministar industrije u petak je podnio ostavku nakon što je njegovo ime navedeno u takozvanim "Panamskim papirima" i u ostalim medijskim otkrićima koja objavljuju njegove veze s offshore firmama, kao posljednja politička žrtva globalnog skandala.

Jose Manuel Soria navodi u saopćenju da je podnio ostavku "u svijetlu niza grešaka počinjenih tokom proteklih nekoliko dana, povezanih s pojašnjenjima mojih poslovnih aktivnosti, i uzimajući u obzir očiglednu štetu koju je ta situacije nanijela španskoj vladi".

Sorijini problemi počeli su u ponedjeljak kada su španske dnevne novine El Confidencial, koje su imale pristup Panamskim tajnim dokumentima iz advokatske firme Monsac Fonseca , navele da je on bio upravitelj u dvije offshore firme u dva mjeseca u 1992. godini, prenosi AFP.

Soria je sazvao konferenciju za novinare kako bi negirao svaku vezu s panamskom kompanijom, ali kako su sedmice prolazile, brojni navodi pojavljivali su se u drugim medijima, otkrivajući njegove veze s offshore poreskim rajevima.

Nejasno je da li je ijedna od njegovih navodnih aktivnosti bila nelegalna.

Soria je posljednja politička žrtva Panamskih papira koji su, prema navodima, kompanije, rezultirali kompjuterskim hakiranjima pokrenutim izvan zemlje, i otkrivaju kako su svjetski bogataši ulagali sredstva u offshore kompanije.

Islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson također je bio prinuđen da podnese ostavku zbog objave dokumenata.