Svijet
6

Španski mašinovođa se i ranije hvalisao postignutim brzinama

SRNA
Nesreća u Španiji (Foto: AFP)
Nesreća u Španiji (Foto: AFP)
Mašinovođa koji je upravljao vozom u jučerašnjoj nesreći kod španskog gradića Santiago de Compostella, u kojoj je poginulo 80 ljudi, a 130 povrijeđeno, i ranije se na društvenoj internet stranici Facebook hvalisao postignutom brzinom, javili su danas španski mediji.

Mašinovođa Francisco Garzon Amo, koji je u trenutku nesreće upravljao vozom koji se kretao više nego dvostruko većom brzinom od dozvoljene, hvalisao se tokom prošle godine na Facebooku postignutim brzinama, na šta ukazuju fotografije objavljene u današnjim izdanjima španskih listova.

Garzonov profil na Facebooku deaktiviran je juče u ranim jutarnjim satima, ali ne prije nego što su korisnici uspjeli da kopiraju fotografije na kojima se vidi da je kazaljka na brzinomjeru na 200 kilometara na čas. Ta fotografija je "lajkovana" u martu 2012. godine.

On je u proteklih 30 godina bio zaposlen u španskoj željezničkoj kompaniji "Renfe", a na liniji između Madrida i Ferola, gdje se nesreća desila, bio je duže od godinu dana.

Izvori bliski istrazi rekli su dnevniku "Pais" da rezultati alkotesta obavljeni nakon nesreće ukazuju da Garzon, koji je pod policijskim nadzorom u bolnici, nije bio pod utjecajem alkohola.

Neposredno prije nesreće Garzon je putem radiostanice rekao da se voz kreće brzinom od skoro 200 kilometara na čas, a da pritom nije objasnio razlog.

Nekoliko trenutaka kasnije, četiri od osam vagona iskočilo je iz šina i udarilo u betonsku ogradu. Jedan od vagona odletio je nekoliko metara od ograde. Ostali su udarali jedan od drugi, poslije čega je izbio požar.

Crna kutija iz voza na liniji iz Madrida ka gradiću Ferolu nalazi se kod istražnog sudije, a protiv Garzona je pokrenuta zvanična policijska istraga.