Svijet
0

Španske vlasti protiv separatista: Zatraženo ukidanje izborne komisije Katalonije

Anadolija
Španska vlada uložila je žalbu Ustavnom sudu Španije na odluku parlamenta Katalonije o formiranju "izborne komisije". Španski pravni tim tvrdi kako je Zakon o formiranju ove komisije povezan sa Zakonom o lokalnom glasanju u Kataloniji

Proteklih dana Ustavni sud Španije ukinuo je odluku katalonskog parlamenta o usvajanju Zakona o lokalnom glasanju te Zakona o raspisivanju referenduma o nezavisnosti za 9. novembar. Na zahtjev državnog tužioca, sud sada razmatra ukidanje odluke o formiranju izborne komisije. 

U međuvremenu, jedan od sedam članova katalonske izborne komisije, profesor političkih znanosti Joaquim Brugue dao je ostavku na tu poziciju. Svoju odluku obrazložio je time "što nema garancije da bi referendum, koji je bio planiran za 9. novembar, bio održan po demokratskim načelima i da nema garancija da bi pri tome katalonska vlada bila nepristrasna". 

Glavni držani tužilac Eduardo Torres Dulce danas je kazao da ukoliko se ispostavi da je prekršen Kazneni zakon Španije tužilaštvo će bez oklijevanja djelovati bez obzira o kome se radilo. On je istakao kako pomno prati razvoj događaja u Kataloniji nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju najavljenog referenduma. Također je istakao kako tužilaštvo radi maksimalno nepristrasno. 

Glasnogovornik Vlade katalonske autonomne pokrajine Francesc Homs kazao je danas da je referendum, koji je zakazan za 9. novembar, zakonski moguć ukoliko Ustavni sud do 15. oktobra povuče odluku o zabrani održavanja referenduma. 

Pretpostavlja se da Ustavni sud Španije u skorije vrijeme neće mijenjati odluku o referendumu u Kataloniji te da će odluka o zabrani ostati na snazi.