Svijet
0

Španske službe se plaše napada Al-Qaide u Francuskoj prije 6. maja

FENA
Tajne španske službe su izrazile bojazan da bi u Španiji moglo da dođe do terorističkog napada Al-Qaide, ali i u Francuskoj, prije drugog kruga predsjedničkih izbora 6. maja, objavio je u ponedjeljak radio Cadena Ser.

Privatni španski radio, blizak socijalistima, tvrdi da je imao pristup posljednjem izvještaju tajnih službi o aktivnostima Al-Qaide, koji je sastavljen poslije napada u Alžiru 11. aprila.

Službe sigurnosti upozoravaju na mogućnost napada u Španiji za vrijeme lokalnih izbora 27. maja. Službe smatraju da bi teroristi mogli da djeluju i u Francuskoj, prije drugog kruga predsjedničkih izbora 6. maja, objavljeno je na internet stranici radija.

U aprilu je Al-Qaida povećala aktivnosti u Magrebu. U napadima u Alžiru 11. aprila ubijene su 33 osobe, a više od 200 je ranjeno.

Kada je preuzela odgovornost za napade u Alžiru, teroristička grupa je proglasila Španiju teritorijem koji treba prepustiti muslimanskom krilu zato što su Mauri okupurali jedan dio iberijskog poluotoka od 8. do 15. stoljeća.