Zaraženi milioni računara
0

Španska policija razbila najveću hakersku mrežu na svijetu

FENA
Španska policija je razbila mrežu hakera koji su zarazili više od 13 miliona računara virusom koji je krao brojeve kreditnih kartica i druge osobne i bankarske podatke, u najvećoj raciji te vrste u historiji.

Španska civilna garda uhapsila je u utorak trojicu Španaca na koje se sumnja da su rukovodili mrežom "Mariposa" (leptir), koja je ubacila viruse u kompjutere 1.000 najvećih kompanija na svijetu i najmanje 40 velikih financijskih institucija, prenijele su agencije.

Mreža je razbijena zahvaljujući saradnji španske policije, američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i dvije firme za sigurnost na internetu: Defense Intelligence iz Kanade i Panda Security iz Španije.

Interesantno je uhapšeni, koji imaju između 25 i 31 godine, uopće nisu bili stručnjaci za informatiku i nisu sami dizajnirali svoju "zombi" mrežu, već su kupili program na crnom tržištu.

Mreža je počela raditi u maju prošle godine, saopćio je u srijedu na konferenciji za novinare vođa Grupe za elektroničke delikte španske Civilne garde Juan Salom, prenosi agencija EFE.

Policija je 23. decembra prošle godine uspjela deaktivirati "zombi" mrežu, ali su uhapšeni nakon nekoliko dana uspjeli povratiti kontrolu nad jednim dijelom inficiranih računala i izvesti osvetnički napad na tvrtku Defense Intelligence, koja je prva ukazala na postojanje mreže.

U napadu su onesposobljeni serveri firme.