Svijet
2

Španija zaplijenila gotovo tonu kokaina južno od Kanarskih otoka

FENA
Španska civilna garda zaplijenila je u nedjelju gotovo tonu kokaina na brodu koji je presretnut južno od Kanarskog arhipelaga, saopćilo je u ponedjeljak ministarstvo unutarnjih poslova.

Tri člana ekipe koja je putovala na brodu "Liberty Belle", dva Ukrajinca i čovjek porijeklom iz Srbije, također su uhapšeni, preciziralo je ministarstvo u svom saopćenju i dodali da je brod plovio bez zastave.

Brod, zapažen 370 kilometara južno od arhipelaga, prevozio je oko 950 kilograma kokaina, prema prvoj procjeni koja će biti potvrđena na kopnu, po dolasku broda na otok Las Palmas (Kanari), predviđenog za utorak, precizirao je isti izvor.

Ova zapljena se događa jedva deset dana nakon što je zapažen jedan drugi brod, koji je prevozio 600 kilograma kokaina, a plovio je pod češkom zastavom. Njegova četiri člana posade, također Česi, uhapšena su.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je početkom novembra veliki porast zapljene kokaina u 2013. godini (+28,6 posto ili 27 tona), ali nije objasnilo uzroke. Španija je i dalje glavna tačka prolaza droge koja stiže u Evropu.

Ukupno 73,7 posto kanabisa i 42,2 posto kokaina zaplijenjenih u Evropi 2012. godine bilo je u Španiji.