Svijet
0

Španija vratila 409 Afrikanaca u Maroko i Senegal

FENA
Španska vlada vratila je u zemlje porijekla 409 ilegalnih imigranata iz afričkih zemalja uhvaćenih u pokušaju da stignu do španskog tla, saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Najnovije repatrijacije za Maroko i Senegal obavljene su kasno u srijedu, a španska vlada je upozorila da će svi "ilegalci" koji se nađu na tlu Španije biti vraćeni u svoje zemlje, javila je agencija AP.

Ministarstvo unutarnjih poslova u Madridu je navelo da je ove godine oraniziralo više od 120 letova s ukupno 4.630 "ilegalaca" i tako osiguralo repatrijaciju za ljude iz Maroka, Senegala i drugih zemalja južno od Sahare, dok još 3.000 čeka na repatrijaciju komercijalnim letovima.

U međuvremenu je senegalska policija presrela u okeanu drveni čamac sa 192 imigranta, među kojima su bili jedna žena i dvoje djece.

Prema riječima policijskoga glasnogovornika pukovnika Aliuna Ndiaje većina tih putnika bila je iz Senegala, ali je tu bilo također ljudi iz Gvineje Bisao i Gvineje.

Jedan od njih, po imenu Bubakar Bari, rekao je da su na putu od nedjelje, da su krenuli iz južnog Senegala, kao i da su platili svaki po 740 eura za prijevoz.

Tokom proteklog vikenda senegalske vlasti su privele dva čamca s oko 100 potencijalnih ilegalnih imigranata.

Prošle godine više od 30.000 "ilegalaca" iz Afrike južno od Sahare pokušalo je da se iz Maroka prebaci u Španiju preko Kanarskih otoka ili Gibraltarskim moreuzom.