Svijet
0

Španija uklanja posljednje spomenike Francu

FENA
Francisco Franco
Francisco Franco
Španski ministar odbrane Jose Antonio Alonso ustvrdio je tokom posjete Zaragozi da kip generala Francisca Franca na konju ispred Opće vojne akademije mora biti uklonjen jer je "neustavan", prenosi u utorak španska štampa.

Španski parlament je godinu 2006. proglasio Godinom sjećanja na 70. godišnjicu 18. jula, kada je Franco svrgnuo demokratsku republikansku vlast čime je počeo građanski rat (1936-1939).

Moje je "osobno mišljenje da kip mora biti uklonjen", rekao je ministar odbrane u Zaragozi, izvještava dnevnik El Pais.

Tokom 2005. vlada socijalista uklonila je poznati Francov kip u Madridu, učinivši to noću kako bi spriječila proteste generalovih sljedbenika, koji su se ipak dogodili.

Kipovi su uklonjeni i s nekih drugih lokacija i u cijeloj su Španiji danas još samo dva kipa Francisca Franca: na Trgu Vijećnice u Santanderu i pred Općom vojnom akademijom u Zaragozi.

Međutim, u mnogim općinama postoje ulice ili spomen-obilježja vezana za Francov diktatorski režim. On je vladao 39 godina sve do 1975., kada je umro kao jedan od posljednjih desničarskih diktatora u Evropi.

Alonso je, prenosi Hina, u Zaragozi najavio da će međuministarska komisija proučiti mogućnosti za uklanjanje simbola, kipova i elemenata koji su neustavni ili povezani s događajima iz vrlo neugodne prošlosti.