Svijet
5

Španija: Uhapšene dvije djevojke osumnjičene da su krenule u džihad

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dvije mlade Španjolke, od kojih je jedna mlađa od 18 godina, uhapšene su u španskoj enklavi Melila u sjevernoj Africi pod sumnjom da su se pokušale pridružiti militantnoj grupi na Bliskom istoku, Islamska država, saopćilo je u ponedjeljak špansko ministarstvo unutarnjih poslova.

One su uhapšene dok su pokušavale da pređu iz Mellile u Maroko, gdje su planirale ostvariti kontakt s militantnom mrežom koja bi ih prebacila u zone sukoba u Iraku i Siriji, navodi ministarstvo u saopćenju, prenosi agencija Reuters.

Starija je imala 19 godina, mlađa nije identifikovana, ali se u izvještajima španskih medija navodi da bi ona mogla imati tek 14 godina.

Na hiljade mladih ljudi odlazi iz evropskih zemalja kako bi se pridružili islamističkim pobunjenicima koji se bore u Siriji, često se regrutujući putem društvenih mreža.

Islamska država osnovana je kao ogranak Al-Kaide u Iraku, nakon čega je zauzela teritorije u Siriji i pridružila se pobuni protiv predsjednika Bašara al-Asada, da bi sada preuzela kontrolu nad velikim površinama sjevernog Iraka i proglasila kalifat u regiji koja je pod njenom kontrolom.

"Jedan od glavnih ciljeva vođe Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija je da regrutuje što je moguće veći broj stranih boraca. Proces radiklizacije, regrutacije, i nakon toga, njihovog transporta, savršeno je planiran i organiziran od mreže koja djeluje u Magrebu", navodi u saopćenju španskog ministarstva.

U maju prošle godine, španske vlasti su saopćile da je policija uhapsila militante iz međunarodne islamističke ćelije za koje se sumjalo da regerutuju borce i šalju ih u borbe u Maliju i Libiji.

U martu su Maroko i Španija saopćili da su zajedničkim snagama razbili terorističku ćeliju.