Goteborg
0

Španija traži povlačenje EU trupa iz BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Španija je u utorak na zasjedanju ministara odbrane Evropske unije, u Goteborgu, zatražila da se što prije utvrdi rok za postepeno povlačenje trupa Evropske unije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

To je saopćila španska ministrica odbrane Carme Chacon, koja je istakla da evropske trupe, u kojima Španija ima svoje vojnike od 1992., u BiH ubuduće više ne treba da djeluju kao snage koje provode zadatke na terenu.

Ministrica je, u utorak na završenom sastanku ministara odbrane EU-a, naglasila da vlada u Madridu to traži već neko vrijeme, te podvukla da vojna misija EU-a u BiH mora da se završi.

Zadatak EUFOR-a bi se ubuduće sveo na savjetodavne zadatke vladi BiH i školovanje oficira bh. oružanih snaga.

Šef Vojnog komiteta EU-a, francuski general Henri Bentegeat je, istovremeno, na zasjedanju ministara odbrane evropske dvadesetsedmorice stavio do znanja da je "sigurnosna situacija u BiH dobra".

General je upozorio da je politička klima u BiH "prava noćna mora" i ocijenio da zato posao Evropske unije u toj zemlji mora biti da se "spriječi zaoštravanje političkih tonova".

  • Ako Vijeće ministara EU-a odluči da te snage (EUFOR) preobrazi u neku misiju bez izvršnih zadataka, onda takva odluka mora biti donesena uz mnoga jemstva, predočio je čelnik Vojnog komiteta EU-a.

Ministri odbrane EU-a su već ranije razmatrali mogućnost da snage EUFOR-a sa 2.300 svedu na oko 200 vojnika, s tim što bi se, u slučaju potrebe, u BiH uputila pojačanja.

EUFOR bi imao mali štab u Sarajevu i preko timova za vezu i osmatranje bi nadzirao cijelu teritoriju BiH.

Takođe bi EUFOR i dalje pomagao djelovanju Haškog suda u BiH, uključujući hapšenje optuženih za ratne zločine.

Glavna tema neformalnog zasjedanja ministara odbrane EU-a je bila da se utvrde načini za bolju koordinaciju i šire mogućnosti upotrebe snaga za brzo reagovanje evropske dvadesetsedmorice, tzv "borbenih grupa".

Takve odlično opremljene i obučene snage od oko tri hiljade vojnika svakog semestra osigurava naizmjenično jedna grupa zemalja EU-a, ali dosad još nisu bile iskorištene za "borbene operacije".