Svijet
0

Španija: San Fermino počeo utrkom bikova

FENA
Prva grupa posjetilaca sudjelovala je u San Ferminu, jednom od najvećih poprišta španskih korida u puštanju prve grupe bikova. Utabanom stazom dugom 825 metara, a za sada su ozlijeđena četiri sudionika, od kojih jedan Australac nešto ozbiljnije, prenose u subotu agencije.

Pamplona se već u petak odjenula u bijelo i crveno kako bi obilježila početak devetodnevnog slavlja u čast Sv. Fermina i jednog od najpoznatih festivala u Španiji koju karakteriziraju utrke i borbe s bikovima.

Proslava svake godine privlači hiljade znatiželjnih stranaca od kojih većina sudjeluje u utrkama pokušavajući umaći bikovima, ali na način da im se što više približi, riskirajući da padnu, ozlijede se ili da ih životinja probode rogovima.

Novinari koji prate ovogodišnju utrku tvrde da je ljudska gomila na startu bila toliko zbijena, da je umjesto u tradicionalnih 8 sati počela s pet minuta zakašnjenja. Stručnjaci za utrku ocijenili su da je prva grupa zadanih 825 metara prešla za ne pretjerano brzih 2,30 minuta.

Svečanost u Pamploni počela je u petak naveče tradicionalnim "chupinazom", petardom što ju s balkona gradske vijećnice ispali gradonačelnik, ove je godine to bila konzervativna gradonačelnica Pamplone Yolanda Barcina.

Organizatori ove godine očekuju posjet oko milion znatiželjnika, među kojima će biti puno Britanaca.

Od 1911. otkad se utrke održavaju poginulo je 14 osoba. Kao i prošle i ove godine društva za zaštitu životinja organizirat će proteste te se njihovi članovi ulicama grada namjeravaju prošetati potpuno goli.