Svijet
0

Španija: Protest taksista zbog povećanja broja taksi vozila bez taksimetra

Anadolija
Protesti na ulicama Španije, koja je zahvaćena ekonomskom krizom, postali su svakodnevna pojava. Ovog puta na ulice Madrida su izašli taksisti, koji protestvuju protiv izmjene zakona o prijevozu kojim se predviđa povećanje broja vozila bez taksimetara.

U centru Madrida su se mogle vidjeti i prepirke između demonstranata i policije kojoj su u pomoć pristigli taksisti "bestaksimetraši" kojima odgovara izmjena zakona. Taksisti koji nisu učestvovali u protestima, bili su zaustavljani, a njihovi putnici izbacivani iz automobila. Na ulicama su se mogla vidjeti taksi automobili šarani različitim sprejevima, gađani jajima i slično.

Proteste su podržala i pojedina udruženja sindikata taksista iz regija Valencije, Katalonije, Andaluzije, Aragona i drugih mjesta.

Taksisti koji su izašli na proteste smatraju da će vladine odluke dovesti u pitanje materijalnu sigurnost više od 70 hiljada porodica taksista.

"Zaštitimo licencirane taksiste", "Želimo zakon koji će zaštititi taksi sektor", "Za bolju i kvalitetniju uslugu" i slični sadržaji su bili ispisani na transparentima.

Dopisnik agencije Anadolija razgovarao je sa jednim od demonstranata.

"Imam 78 godina i svaki dan radim po 16 sati. Uvaženi premijeru Španije, vi radite četiri godine i obezbijedite se do smrti. Dosta više. Siti smo svega. Dajte, bar malo mislite na ovu zemlju i ne uništavajte je", poručio je nezadovoljni španski taksista. Sindikati taksista Španije su najavili nastavak protesta, a moguće je i generalni štrajk prvog augusta.