Svijet
0

Španija predvodi u "odlučujućoj fazi promjena"

FENA
Ekonomski oporavak, jačanje Evropske unije kao globalnog aktera i primjena Lisabonskog ugovora prioriteti su španskog predsjedanja EU-om u prvoj polovini iduće godine, među kojima je i nastavak širenja Unije na Balkan, izjavio je španski ambasador u Austriji Jose Maria Pons Irazabal.

"To će biti jedno od najkompleksnijih i odlučujućih predsjedanja EU-om", naglasio je ambasador predstavljajući prioritete svoje zemlje.

Španija preuzima predsjedanje Unijom za dvije sedmice od Švedske u odlučujućoj fazi prijeloma, ne samo za Španiju i EU već i za čitav svijet, naglasio je on.

Najveći izazovi za Špance tokom narednih pola godine bit će primjena Lisabonskog ugovora i početak rada nove Evropske komisije. Uz to, kako je naveo, tu su globalna ekonomska i finansijska kriza, primjena rezultata konferencije o zaštiti klime u Kopenhagenu, kao i bolja saradnja sa SAD-om.

Španski prioriteti su borba protiv gospodarske krize, kao i mjere za uspostavljanje novoga finansijskog reda, jačanje osjećaja pripadnosti građana Uniji, uz uzimanje u obzir ravnopravnosti spolova, razvoj EU-a u globalnog aktera, kao i primjena Lisabonskog ugovora, objasnio je Irazabal.

Prema njegovim riječima tu je i uspostavljanje diplomatske službe EU-a, dodajući da Evropa mora govoriti "jednim glasom".

Njegova zemlja teži da tokom predsjedanja uspostavi tješnju saradnju sa SAD-om, zemljama središnje i latinske Amerike, Rusijom, kao i državama Mediterana, prenio je Tanjug.

Irazabal je naglasio da je među prioritetima Madrida daljnje širenje EU-a na Balkan, kao i pregovori s Turskom.