Svijet
0

Španija pogođena najgorim požarima u protekloj decenij

FENA
Španija je pogođena najgorim požarima u protekloj deceniji, u kojima je izgorjelo skoro tri puta više šumskih površina u poređenju s prethodnom godinom, a budžet vatrogasne službe prepolovljen je zbog strogih mjera štednje.

Ove godine izgorjelo je više od 132.000 hektara šume, u poređenju sa 40.000 hektara 2011., navodi u srijedu dnevnik El Paes, pozivajući se na podatke Ministarstva za zaštitu prirodne sredine.

Na Kanarskom ostrvu Gomera, vatrogasci su, zahvaljujući padu temperature i povoljnom vjetru, uspjeli da lokalizuju požar koji je izbio prije nedjelju dana i opustošio dio prirodnog rezervata i primorao oko 5.000 ljudi na evakuaciju.

U gašenju vatre učestvuju četiri aviona "kanadera" i tri helikoptera, javio je AFP.

Vrijeme u Španiji ove godine je toplije i s manje padavine nego prošle godine, ali se postavlja pitanje i da li je širenju tolikih požara doprinjela i odluka vlade da smanji budžet vatrogascima, prenosi Reuters.

Vatrogasna služba upozorava da je za efikasnije suzbijanje vatre nužna ne samo nova oprema, već i povećanje plata zaposlenih, koji rizikuju zdravlje i život.

U gašenju požara kod Alikantea, na jugoistoku Španije, u nedjelju su poginula dva vatrogasca.

Madrid je usvojio niz strogih mjera štednje u pokušaju da u naredne dvije godine smanji za 65 milijardi eura budžetski deficit, a posljedice tih mjera već se osjećaju u javnim službama.