Svijet
0

Španija: Počinje istraga o željezničkoj nesreći, mašinovođa pod policijskim nadzorom

FENA
Nesreća u Španiji (Foto: AFP)
Nesreća u Španiji (Foto: AFP)
Jedan od mašinovođa voza koji je u srijedu iskočio iz šina u Santiagu de Compostelli u Španiji pri čemu je poginulo 80 osoba, smješten je pod policijski nadzor u bolnici gdje će ga policija ispitati, saznaje se u četvrtak od pravosudnog izvora.

"Povrijeđenog mašinovođu policija će ispitati u bolnici gdje je smješten pod nadzor", saopćeno je iz visokog suda Galicije, budući da sudac istrage u ovoj fazi nije odredio pritvor.

"Sudac je zatražio od policije da od njega uzme izjavu", rekla je glasnogovornica visokog suda Galicije, pokrajine na sjeverozapadu Španije, gdje se dogodila željeznička nesreća, najteža u zemlji u zadnjih gotovo 70 godina.

"Mašinovođa će imati pomoć advokata tokom ispitivanja, a zatim će morati svjedočiti pred sucem", rekla je glasnogovornica.

Ispitivanje koje je bilo planirano u četvrtak, bi se moglo odgoditi za petak.

Prebrza vožnja najvjerojatnije je uzrok iskakanja voza u srijedu navečer. Kako piše dnevnik El Pais, mašinovođa je u razgovoru putem radioveze priznao da je u opasni zavoj ušao brzinom od 190 km/h na dijelu pruge na kojem je ona ograničena na 80 km/h.

Kako navodi državni tajnik za saobraćaj Rafael Catala, "nesreća koja se dogodila u Santiagu de Compostelli povezana je, čini se, s nepoštovanjem propisane brzine", a tu su pretpostavku uglavnom preuzeli i španski mediji.