Svijet
30

Španija: Osuđena četiri bivša pripadnika grupe "Arkanovi tigrovi"

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Četiri bivša pripadnika srbijanske paravojne grupe "Arkanovi tigrovi" su osuđena na zatvorske kazne u rasponu od pet do 21 godine zatvora u Španiji, posebno zbog "pripadanja kriminalnoj organizaciji", saopćilo je u utorak pravosuđe.

Vladimir Milisavljević, već osuđen za smrt srbijanskog premijera Zorana Đinđića, Luka Bojović, Vladimir Mijanović i Siniša Petrić uhapšeni su u februaru 2012. godine u Španiji. Luka Bojović je također osuđen zbog brutalnog ubistva zemljaka Milana Jurišića 2009. godine, ali je oslobođen ovoga djela.

Četiri čovjeka, čije godine nisu precizirane, bila su pripadnici "Zemunskog klana", mafijaške organizacije formirane od bivših pripadnika paravojne grupe "Arkanovi tigrovi", aktivne u vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji u 90-tim godinama, prema optužnici tužilaštva nacionalnog suda.

Vladimir Milisavljević je bio optužen na deset godina zatvora zbog "posjedovanja ratnog arsenala oružja", pet godina zbog "pripadanja kriminalnoj organizaciji", tri godine za prikrivanje dokaza i još tri zbog "lažnih dokumenata".

On je već bio osuđen u odsustvu 2007. godine na 35 godina u Srbiji zbog ubistva Zorana Đinđića. Špansko pravosuđe je u januaru 2013. godine odobrilo njegovu ekstradiciju pod uslovom da izdrži svoje kazne u Španiji.

Luka Bojović je bio kažnjen na 18 godina zatvora zbog tri djela, ali je oslobođen za ubistvo Milana Jurišića.

Tužilaštvo ga je bilo optužilo za ubistvo Jurišića čekićem u madridskom hotelu u martu 2009. godine. Vladimir Milisavljević i još jedan čovjek, Sretko Kalinić, trenutno u zatvoru u Srbiji i za koje Španija nije dobila ekstradiciju za ovaj proces, zatim su raskomadali leš.

Oni su osumnjičeni da su zatim samljeli komade električnom mašinom koja se slomila zbog metka koji se zaglavio u tijelu Jurišića, i da su "bacali ostatke u toalet", saopćilo je tužilaštvo. Zatim su pilali njegove kosti i bacali u rijeku Manzanares koja protiče kroz Madrid.

Siniša Petrić je osuđen na 15 godina zatvora zbog "posjedovanja ratnog arsenala oružja", "pripadanja jednoj kriminalnoj organizaciji" i Vladimir Mijanović na pet godina za ovo djelo.