Svijet
0

Španija ostaje bez matadora

Klix.ba
Španski matadori u sve većem broju napuštaju matičnu zemlju zbog ekonomske krize i odlaze u Peru kako bi pokazali svoje umijeće, ali i iskazali protest jer za njih više nema posla u Španiji.

Broj toreadora u Evropi se skoro prepolovio u odnosu na 2008. godinu, pokazuju podaci Univerziteta Barcelona.

U teškim vremenima samo 10 posto toreadora u Španiji je imalo 20 borbi u godini, a polovina ih je odustala nakon šest godina rada, kaže ekonomista Vincete Royuela.

Zvijezde toreadori mogu zaraditi do 150.000 eura pojavljivanjem u areni, no 765 registrovanih toreadora u Španiji se bore da bi dobili dovoljno nastupa kako bi imali od čega živjeti.

Situacija se pogoršala i zbog zabrane borbi s bikovima u Cataloniji 2012. godine.

Zbog toga se većina okreće latinoameričkim zemljama, gdje odlaze trbuhom za kruhom.

"Toreadori su u Španiji trenutno na drugom nivou. Kapacitet na festivalima je kompliciran, jer se smanjuje njihov broj, što je bolna činjenica za nas", rekao je matador Francisco Torres Jerez.

Nuno Casquinha uspio je dobiti samo jednu borbu početkom prošle godine. Ostatak vremena proveo je radeći na farmi bikova.

"Stvari su zaista postale loše za toreadore u Evropi, tako da sam odlučio da odem odavde", rekao je Nuno koji se preselio u Peru. Do sada je imao 40 borbi.

"Živjet ću ovdje kao pobjednik i poznati toreador. Ostavit ću trag. Neću se vratiti u Evropu kako bih propao", dodao je.

No, on nije jedini. Blizu 59 evropskih matadora preselili su se tamo i imaju redovne borbe.

Peru ugošćava 540 matadora godišnje, što je veći broj nego u bilo kojoj zemlji Latinske Amerike.