Svijet
0

Španija obećala podršku libijskim pobunjenicima

FENA
Jose Luis Zapatero (Foto: AP)
Jose Luis Zapatero (Foto: AP)
Predsjednik vlade Španije José Luis Rodríguez Zapatero obećao je pobunjenicima u Libiji "jasnu, čvrstu i trajnu podršku" svoje zemlje.

Prilikom sastanka u Madridu sa šefom Nacionalnog prijelaznog vijeća Mahmoudom Jibrilom on je kazao da se ta organizacija nalazi pred izazovom, da podstakne nacionalno pomirenje, i doprinese izgradnji novog, stabilnog, nezavisnog, i demokratskog društva.

Ured španskog premijera je saopćila, kako prenosi agencija APA, da je Zapatero vođi libijskih pobunjenika, poručio da humanitarna pomoć libijskom stanovništvu ostaje prioritet Španije.

Po zvaničnim podacima Španija je od izbijanja konflikta u Libiji, februara ove godine, uputila pomoć u vrijednosti od 5,8 miliona eura.

U zvaničnom saopćenju se ne pominje odgovor na molbu Jibrila da se pobunjenicima dozvoli pristup zamrznutim sredstvima i nekretnimama libijskog vođe Moammara Gaddafija.

Jibril je u četvrtak šefici španske diplomatije Trinidad Jimenez rekao da bi Nacionalno prijelazino vijeće željelo da koristi imovinu Gaddafija koja se nalazi u Španiji, u iznosu od više milijardi eura, kao garancije za državne obveznice, kojima bi se pomoglo napaćenom stanovništvu Libije.

Španija je među prvim državama priznala Nacionalno prijelazni vijeće i zatražila povlačenje Gaddafija, i učestvuje vojnim avionima i brodovima u međunarodnoj vojnoj intervenciji u cilju zaštite civilnog stanovništva Libije.