Ministrica finansija uvjerena
0

Španija neće krenuti stopama Grčke i Irske

FENA
Elena Salgado (Foto: AP)
Elena Salgado (Foto: AP)
Španska posustala ekonomija neće krenuti stopama Grčke i Irske i zatražiti međunarodnu finansijsku pomoć, ustvrdila je ministrica finansija Elena Salgado u danas objavljenom intervjuu.

Time je ministrica izričito otklonila mogućnost da Španija zatraži pomoć nakon višesedmičnih previranja na tržištima čiji su otponac bile bojazni da i ta velika južnoevropska zemlja balansira na rubu finansijskog debakla.

"Nećemo to učiniti", kazala je Salgado za poslovni dnevnik Les Echos, "i to zato što naše ekonomske osnove to ne opravdavaju", prenose agencije.

Velike neravnoteže u grčkim javnim finansijama rezultat su krize dok su irske nevolje prouzrokovale njene banke, dodala je.

U slučaju velikih gubitaka španski fond za preustroj insolventnih banaka bit će sasvim dovoljan da se sanira stanje, izjavila je.

"Njegov je kapacitet 99 milijardi eura, a dosada je mobilizirano samo 11 milijardi. S obzirom na kamatnu stopu od sedam posto, gotovo da i nema opasnosti da će se za tim sredstvima posegnuti bez stvarne potrebe", naglasila je.