Svijet
0

Španija: Narodna stranka dobija apsolutnu većinu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Španska Narodna stranka pobijediće na parlamentarnim izborima i imaće apsolutnu većinu u skupštini, pokazuju rezultati ankete na glasačkim mjestima koje je objavila državna televizija RTVE.

Anketa je pokazala da će ova stranka desnog centra osvojiti 181 do 185 mandata u donjem domu parlamenta, koji ima 350 mjesta, odnosno 43,5 posto glasova.

   Vladajući socijalisti zaostaju, sa 30 posto glasova, što će im donijeti odo 115 do 119 mandata, pokazuju rezultati ankete među glasačima.

   U toku je brojanje glasova sa izbora održanih u vrijeme kada je zemlja u dubokoj dužničkoj krizi. Premijer Hoze Luis Rodrigez Zapatero, čija Socijalistička stranka vlada od 2004. godine, nije se ponovo kandidovao.

   Uz slab ekonomski rast i skoro pet miliona nezaposlenih, ekonomija je dominirala predizbornom kampanjom. Kamata na zaduživanje Španije prošle sedmice je dostigla skoro sedam procenata, što se smatra granicom neodrživosti.

   Dopisnici javljaju da će pobjednici na ovim izborima imati malo vremena da pokažu rezultate, pošto se građani pripremaju za novi talas budžetskih rezova i dubljih mjera štednje.