Svijet
0

Španija i Rumunija odbacile zaključke izvještaja VE

FENA
Poljska: Jedna od osumnjičenih lokacija
Poljska: Jedna od osumnjičenih lokacija
Španija je "kategorički" odbacila zaključke izvještaja koji je svrstava među zemlje što su tolerirale prebacivanje terorista avionima CIA-e, rekao je u srijedu glasnogovornik španskog ministarstva vanjskih poslova.

"Kategorički odbacujemo" zaključke izvještaja, rekao je glasnogovornik AFP-u.

Izvještaj švicarskog parlamentarca Vijeća Evrope Dicka Martyja, koji treba da bude objavljen u četvrtak u Parizu, navodi da je 14 evropskih država surađivalo s CIA-om ili toleriralo prebacivanje terorista avionima, među kojima i Španija.

"Španija ni na koji način nije učestvovala, ni aktivno ni pasivno, u operacijama prebacivanja zatvorenika", rekao je glasnogovornik španskog ministarstva vanjskih poslova, dodavši da njegova zemlja "nije imala ni najmanju informaciju o tome".

Izvještaj dovodi u pitanje "kršenja ljudskih prava" prilikom ilegalnih prebacivanja kroz sedam zemalja: Švedsku, Bosnu i Hercegovinu, Veliku Britaniju, Italiju, Makedoniju, Njemačku i Tursku.

"Ostale zemlje se mogu smatrati odgovornima za pasivnu ili aktivnu suradnju u domenu tajnih zatvora i ilegalnih međudržavnih prebacivanja, kao što su Poljska, Rumunija, Španija, Kipar, Irska, Portugal i Grčka", navodi se u izvještaju.

Bukurešt, pak, naglašava da nema nikakvih dokaza da je u Rumuniji bilo tajnih zatvora CIA-e, kako se navodi u izvještaju koji je u srijedu u Parizu predočio parlamentarac Dick Marty.

"Radi se samo o 'sumnjama', jer Martyjev izvještaj ne pruža dokaze o postojanju tih zatvora u Rumuniji", saopćila je predsjednica istražne parlamentarne komisije o letovima CIA-e u Rumuniji Norica Nicolai. Ona je naglasila da će uskoro biti objavljen izvještaj rumunske komisije.

"Provjerili smo sve informacije objavljene u štampi, imali smo također pristup bazi podataka Eurokontrole, zadužene za sigurnost evropskog zračnog prostora. Nema dokaza da su avioni koji su slijetali u Rumuniju pripadali CIA-i, niti o postojanju CIA-inih zatvora u zemlji", energično je kazala Nicolai.

Predsjednik Traian Basescu potvrdio je, međutim, da je "bilo slijetanja aviona" u okviru suradnje između rumunskih i američkih tajnih službi.