Svijet
0

Španija: Dvogodišnjica napada u Madridu

FENA
Španija u subotu obilježava dvogodišnjicu najtežih terorističkih napada u svojoj historiji u kojima su 11. marta 2004. godine četiri bombe što su ih islamistički teroristi postavili na željeznici u Madridu odnijele život 192 osobe, a ranile njih 2000.

Sudac Juan del Olmo, na čelu sudske istrage napada nazvanih 11-M, ovih je dana najavio da će krajem marta ili početkom aprila objaviti cjelovitu optužnicu, nakon dvogodišnje istrage što je rezultirala s 200 tomova pisanog materijala i 80.000 listova, prenosi španska štampa.

Atentati 11-M povezani su sa "salafističkom i džihadističkom strategijom međunarodnog terorizma", izjavio je del Olmo i ustvrdio da su počinitelji pokolja pripadnici "razgranate strukture" s vezama u Francuskoj, Belgiji te Italiji. Njihov je cilj izvoditi napade protiv nedužnih ljudi, prenio je del Olmove riječi španski dnevnik El Pais u izdanju od petka.

Glavni je sudac tim riječima obrazložio svoju odluku o produljenju zatvora do mogućih četiri godine za devetoricu islamista optuženih i uhapšenih između marta i aprila 2004.

Istraga je u dvije godine prikupila 400 materijalnih dokaza, a polovicu od tog broja čine uzorci DNK-a uzeti s poprišta zločina. U dokaze ulazi i nekih 50.000 telefonskih poziva što su ih obavile osobe upletene u napade.

Optuženo je 116 osoba, no prema sudskim izvorima procesuirano bi moglo biti njih 30 do 40. Zasad se pretpostavlja da će se suđenje održati početkom prvog tromjesečja 2007., prenosi španska štampa.

Prema dosadašnjim saznanjima u atentatima nije sudjelovala baskijska separatistička organizacija ETA, čak niti rubno, a sve indicije upućuju da su zavjeru vodili lokalni islamisti, vođeni ideologijom međunarodne terorističke mreže al Qaide i financirani iz njezinih izvora.

Madridski atentati presudili su u ishodu parlamentarnih izbora održanih u Španiji nekoliko dana nakon tragedije, jer je biračko tijelo odlučilo povjerenje ukazati ljevici, ogorčeno ponašanjem tada vladajuće Narodne stranke koja se požurila okriviti ETA-u, a prema nekim navodima je u tom smislu i cenzurirala prve informacije.

Novoizabrani socijalisti su nakon pobjede ustvrdili da je Španija
kažnjena zbog sudjelovanja u ratu Iraku, te su najavili povlačenje 1.300 španskih vojnika iz Iraka što su ubrzo i realizirali. Španski parlament osnovao je posebnu komisiju zaduženu da rasvijetli moguće političke i policijske pogreške počinjene u vezi s napadima.

Većina od 116 optuženih za napade su islamisti, s izuzetkom

dvadesetak Španaca, među kojima su brojni pripadnici kriminalne skupine iz pokrajine Asturias, koji su islamistima pribavili eksploziv. U zatvoru je 25 osoba od 116 optuženih, a 42 su na privremenoj slobodi pod sudskim nadzorom.

Uoči prve godišnjice napada u Madridu je održana međunarodna
protuteroristička konferenciju čiji su se sudionici, sadašnji i bivši svjetski političari i 200 stručnjaka u zaključcima obvezali na borbu protiv terorizma ali uz puno poštivanje ljudskih prava.

Nakon tog skupa Islamsko vijeće Španije zahvalilo je Špancima što su znali razlučiti teroriste od muslimana i raspoznati da je napade počinila manjina što gaji sociopatsku mržnju koja nema nikakve veze s vjerom.