Svijet
0

Španija: Ankete pokazuju malu prednost socijalista uoči izbora

FENA
Vladajuća Socijalistička radnička stranka Španije (PSOE) ima malu prednost u anketama u odnosu na konzervativnu opozicijsku Narodnu stranku (PP, desnica) uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 9. mart, javila je agencija Reuters.

Prema anketi koju je provela firma Sigma Dos za španski dnevnik El Mundo, PSOE bi, da su kojim slučajem izbori sada, dobila 41,9 posto glasova birača, a PP 39,4 posto.

Ovo ispitivanje javnog mnijenja gotovo da se podudarilo s rezultatima ankete koju je provela firma Noxa.

Manji broj glasova koje u ovom trenutku Španci namjeravaju dati socijalistima tumači se većom brigom za ekonomiju zbog zaustavljanja točka zamajca koji je čitavu deceniju predstavljalo tržište nekretnina, ali i gafovima pojedinih članova vlade.

U decembru je jedan ministar Špancima ironično preporučio da izbjegnu inflaciju tako što će jesti zečetinu za Božić, dok je drugi za rast cijena okrivio potrošače.

U međuvremenu su ankete pokazale i da je imidž premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera u očima potencijalnih birača znatno bolji od onog koji uživa čelnik opozicije Mariano Rajoy.

Rajoy je u posljednjih nekoliko mjeseci iritirao mnogobrojne glasače centra napadajući vladu povodom stava o tome kako bi trebalo rješavati baskijsko pitanje.

Kako nijedna partija po svoj prilici neće dobiti apsolutnu većinu, analitičari smatraju da će se buduća španska vlada morati osloniti na podršku manjih stranaka.