Svijet
0

Španci protestovali protiv liberalizacije prava na abortus

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više desetina hiljada Španaca izašlo je danas na ulice Madrida da bi protestovali protiv plana vlade da liberalizuje pravo na abortus, javili su španski mediji.

Okupljeni su demostrirali ispred španskog Ministarstva za ravnopravnost koje "stoji" iza nacrta zakona o liberalizaciji prava na abortus u Španiji i prošetali kroz centar španske prestolnice uzvikujući parole - "Nema prava da se ubija, postoji pravo na život" i "Žene da, abortus ne", prenose agencije.

Protest je prvi u nizu demostracija koje pozivaju na odustajanje od planova socijalističke vlade premijera Hose Luisa Rodrigeza Sapatera, a kojima se želi ponuditi šira zakonska zaštita žena koje žele da imaju abortus, kao i ljekarima koji izvode tu medicinsku intervenciju.

Ranije, tokom marta, stručnjaci koje je imenovala španska vlada preporučili su popuštanje zabrana na abortus uz dozvoljavanje provođenja nasilnog prekida trudnoće do 14 nedelje.

U Španiji je skinuta zabrana na abortus 1985. godine, ali samo za određene slučajeve - do 12 nedjelja trudnoće u slučaju kada je žena bila silovana, do 22 nedjelje u sličajevima deformacija ploda ili bilo kada tokom trajanja trudnoće ukoliko je trudnoća prijetnja za fizičko ili mentalno zdravlje žene-trudnice.

Katolička crkva u Španiji osudila je novi zakonski prijedlog, a prošle sedmice najavljena je kampanja opozicioninih konzervativnih partija protiv liberalizacije prava na abortus.