San Diego, SAD
0

Spaljena kuća doseljenika iz Srbije

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Lokalne vlasti spalile su kuću punu materijala za pravljenje eksplozivnih naprava, te municije u predgrađu San Diega koju je koristio doseljenik iz Srbije George Jakubec, javlja TV mreža NBC.

Policajci su daljinskim putem aktivirali eksploziv u kući u Escondidu, nakon čega je buknuo plamen i digao se gust dim.

"Sve je obavljeno prema planu", rekao je Jan Caldwell, glasnogovornik šerifa okruga San Diego, a oni koji brinu o čistoći zraka su također istakli kako je sve u redu. Vatra će vjerovatno tinjati još nekoliko dana, a evakuirano stanovništvo se već može vratiti kućama.

U kući je prethodno pronađena nevjerovatna količina materijala za izradu eksplozivnih naprava, uključujući hemikalije koje koriste bombaši samoubice. Najveća je to privatna zaliha eksplozivnih materijala u historiji SAD-a. U četvrtak je policija otvorila prozore i vrata na kući, te izbušila rupe u krovu. Vatrogasci i policajci su dobili zaštitne maske za disanje u slučaju da je potrebno ući u kuću ako plamen bude izvan kontrole, budući da nije do kraja istraženo kakvog sve eksploziva i municije ima u kući.

Istražitelji kažu da još uvijek pokušavaju shvatiti šta je motiviralo Georgea Jakubeca (54) da prikupi tolike zalihe ovog materijala. On je negirao krivicu po optužbi za izradu destruktivnih uređaja i pljačku tri banke.

Stručnjaci za eksploziv su utvrdili da je previše opasno detaljnije pretraživati po kući tako da su odlučili spaliti je. Gotovo svaka soba je bila prepuna eksplozivnim materijalima i predmetima za izradu bombi u kućnoj radinosti.