Svijet
0

Spahić: Veliko interesovanje za izdavače iz BiH na sajmu knjige u Frankfurtu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Čin otvaranja i cjelokupan sajam knjige u Frankfurtu, u kojem tradicionalno učestvuju i bh. izdavači, najbolji je primjer vođenja kulturne politike u kojoj se povezuju različite kulture i stvaraju osnove za dugoročnu saradnju u izdavaštvu, knjižarstvu, bibliotekarstvu.

Ovo je u izjavi Feni ocijenio predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić, povodom otvaranja 59. međunarodnog sajma knjige u Frankfurtu.

Kazao je da je predstavljanje izdavača BiH počelo prezentacijom pregleda časopisa iz kulture i umjetnosti, filozofije, orijentalne filologije, povijesti i vizuelnih umjetnosti.

Najavljeno je i predstavljanje izdavača i autora iz BiH i dijaspore, te slavističkih susreta 2008. godine i XX međunarodnog sajma knjiga koji će biti održan u aprilu iduće godine u Sarajevu.

Izložba 52 izdavača iz BiH uz podršku grada Sarajeva, Turističke zajednice i drugih organizacija nalazi se u središtu interesovanja onih posjetilaca koji u bh. stvaralaštvu i baštini pronalaze izvanredne resurse za obogaćivanje vlastite kulture i stvaranja.

Spahić navodi kako je Katalonija, kao gost na ovom sajmu, posvjedočila još jednom o vlastitom udjelu u bogatu kulturnu povijest i snagu društva koje je posvećeno knjizi i jeziku i koje izgrađuje u Španiji i Evropi izvanredan primjer poštivanja kultura različitosti koji prati i snažna kulturna industrija.

Španija je sigurno kao i BiH nepresušni izvor bliskosti razlika i razlika bliskosti, naglasio je Spahić.

S obzirom na to da je Udruženje bibliotekara, arhiva i muzeja na međunarodnoj konferenciji u Sarajevu krajem prošlog mjeseca prihvatilo ideju o organiziranju konvencije o kulturnoj politici BiH i evropskim integracijama u martu 2008. godine, Spahić ističe da i u susretima s izdavačima proteklih nedjelja vlada uvjerenje da je ova konvencija od posebnog značaja za izdavaštvo, knjižarstvo i medije.

On je kao predsjednik Komisije za izradu kulturne strategije BiH, koja je prezentirala putem portala Ministarstva civilnih poslova rezultate rada i prvi put cjelokupne statističke podatke, uvjeren da je trenutak da se nakon gotovo tromjesečnog informiranja javnosti o predloženom tekstu pripremi ova konvencija.

On očekuje od Vijeća ministara BiH da se odredi prema strategiji i pripremi za valorizaciju njenih ciljeva u periodu 2007.-2013., čemu bi debata na konvenciji dala novu dinamiku i uspostavila principe izrade odgovarajućih zakonskih rješenja.