Svijet
0

Sonja Gandi popularnija od bilo kog političara u Indiji

FENA
Sonja Gandi je najpopularniji politički lider u Indiji, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnijenja objavljeni dvije godine nakon što je udovica bivšeg premijera Radživa Gandija odbila da preuzme tu najodgovorniju funkciju u zemlji suočivši se sa opozicijom zbog svog stranog porijekla.

Za Gandijevu, koja je inače italijanskog porijekla, kao najbolju osobu za mjesto premijera izjasnilo se 28 posto učesnika ankete, dok je aktuelnog šefa vlade podržalo samo 12 posto.

Bivši indijski premijer Atal Bihari Vadžpaji, koji je izgubio vlast 2004. godine, u ovom izjašnjavanju zauzeo je drugo mjesto sa 18,5 posto glasova anketiranih.

Anketu su zajednički početkom mjeseca proveli list "Hindu" i televizijska stanica "CNN-IBN".

Sonja Gandi odbila je mjesto premijera kada je njena Kongresna partija, zajedno sa saveznicima, pobijedila na izborima u maju 2004. godine nakon što su opozicioni nacionalisti isticali da osoba koja nije indijskog porijekla ne bi trebalo da vodi zemlju, podsjetio je AP.

U političke vode Sonja je uplovila poslije smrti svog supruga Radživa Gandija 1991. godine, koji je ubijen u samoubilačkom bombaškom napadu.

Njegova majka Indira Gandi, koja je najduže bila premijer, također je ubijena, a njegov deda Džavarlal Nehru je bio prvi predsjenik vlade Indije.