Svijet
0

Sonia Hartnett dobitnica književne nagrade "Astrid Lindgren"

FENA
Australska književnica Sonia Hartnett ovogodišnja je dobitnica međunarodne književne nagrade ustanovljene prije šest godina u znak sjećanja na poznatu švedsku dječiju spisateljicu Astrid Lindgren, autoricu čuvene "Pipi Duge Čarape".

Sonia Hartnett (40) objavila je prvi roman "Trouble All the Way" kada je imala 15 godina, a otada je napisala veliki broj knjiga uglavnom o djeci i mladima i njihovim doživljajima.

Žiri za dodjelu jedne od najvećih i najznačajnijih nagrada koje se dodjeljuju za doprinos razvoju dječije literature u svom obrazloženju je istaknuo "jezičnu virtuoznost i briljantnu tehniku naracije" Sonie Hartnett.

Ceremonija uručivanje nagrade održat će se 28. maja u muzeju Skansen u Stockholmu.

Nagradu, čiji novčani dio iznosi pet miliona kruna (540.000 eura) ustanovila je švedska vlada nakon smrti književnice 2002. godine.

Njezina popularna junakinja Pipi Duga Čarapa, djevojčica jake volje s pletenicama, pjegama i čarapama različitih boja, oduševila je generacije djece širom svijeta.

Za uglednu književnu nagradu ove godine je konkuriralo 155 kandidata iz 61 zemlje svijeta. Među njima je bilo i dječijih pisaca, umjetnika kao i organizacija koje se bave djecom i mladima, prenijele su agencije.

Laureat prošlogodišnje nagrade bio je knjižni centar iz Venecuele "Banco de Libro" koji je odigrao veliku ulogu u popularizaciji čitanja među djecom i mladima u Venecueli.