Najveća otkupnina do sada
0

Somalskim gusarima isplaćeno pet do sedam miliona dolara

FENA
Foto: AFP/HO/File
Foto: AFP/HO/File
Najveći otkup ikada isplaćen somalskim gusarima uručen je u nedjelju za oteti brod s grčkom zastavom na kome se nalazilo dva miliona barela nafte, saopćili su dužnosnici i otmičari.

Paket s novcem spušten je iz zrakoplova a kako se vjeruje, riječ je o sumi koja iznosi između pet i pol i sedam miliona dolara.

Supertanker Maran Centaurus, koji je plovio pod grčkom zastavom, somalski gusari oteli su 29. novembra, a na njemu se nalazilo devetero Grka, dva Ukrajinca, jedan Rumun i 16 Filipinaca.

Tanker je otet u Indijskom okeanu, sjeveroistočno od Sejšelskih otoka.

I pored isplaćenog otkupa, brod još nije oslobođen zbog spora između suparničkih gusarskih grupa oko dobiti.

Ranije u nedjelju, prije isplate otkupa, razmijenjena je vatra između gusara s otetog tankera i njihovih rivala u gliserima, prenio je Reuters.

Prema izjavama svjedoka, helikopteri zapadne mornarice koji su patrolirali u vodama u blizini obale Somalije, pucali su na gusare u gliserima i otjerali ih iz te oblasti prije nego što je otkup uručen.

Grupa gusara u gliserima zaprijetila je da će zapaliti tanker ako ne dobije dio plijena, jer su njezini članovi, kako su izjavili, riskirali živote otimajući brod.