The New York Times
0

Somalski pirati sve okrutniji, iznudili više od 100 miliona dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pirati i dalje gospodare Adenskim zaljevom, iako su se u lov na njih angažovale vodeće zemlje NATO-a, uključujući i mornaricu SAD-a.

Piratstvo se sada pretvorilo u veliki biznis u kome se posljednjih godina obrću milioni dolara, od koga žive, ne samo otmičari, nego i desetine hiljada građana u Somaliji.

Pirati su do sada dobili otkupninu za ljude i brodove u ukupnom iznosu od 100 miliona dolara, objavio je The New York Times. Ta suma, svakako, nije konačna jer, prema najnovijim podacima, oni sada u zarobljeništvu drže oko 50 brodova i više od 800 talaca za koje traže ogromnu otkupninu.

Pirati 21. stoljeća zasad ne pokazuju spremnost da ustuknu pred prijetnjama međunarodne zajednice. Pod još nerazjašnjenim okolnostima krajem februara oni su u Arapskom moru ubili četvoricu američkih državljana iako su ranije izbjegavali krvoproliće.

Prema posljednjim izvještajima, pirati se u posljednje vrijeme ponašaju sve okrutnije prema taocima, pogotovo kada blagovremeno ne dobiju traženu otkupninu.

Ovakvo ponašanje pirata, kako se najavljuje, izazvaće odmazdu međunarodne zajednice. U SAD-u već razmišljaju da se nemilosrdno obračunaju, ne samo s piratima koji operišu na moru, nego i s njihovim šefovima koji povlače konce na tlu Somalije. Ne isključuje se ni blokiranje luka koje oni koriste.

Odlučnost Washingtona potvrđuje i u ponedjeljak donesena odluka nadležnog suda u SAD-u koji je četvoricu pirata iz Somalije osudio na doživotnu robiju. Oni su uhapšeni prošle godine u Adenskom zaljevu, kada su pokušali da otmu američki vojni brod Nicolas.

U Adenskom zaljevu posljednjih godina patroliraju brodovi 15-tak zemalja, uglavnom članica NATO-a, ali oni još nisu uspjeli da im stanu na kraj. Problem je, zapravo, i u tome što oni sada otimaju brodovi u mnogo širem području, ponekad i 1.000 kilometara od somalske obale.

Pirati, očigledno, uživaju veliku podršku mnogih građana u Somaliji, jednoj od najsiromašnijoj zemalja na svijetu. Oni na kopnu funkcionišu kao dobro organizovano preduzeće od koga žive desetine hiljada ljudi: mehaničari, brodograditelji, stručanjaci za telekomunikacije, prevodioci, ugostitelji i proizvođači hrane i alkohola. To je ono što još više otežava borbu protiv pirata.

Somalija je, inače, zemlja koja je već godinama u rasulu, u kojoj se ne zna ko vlada. Prelazna vlada je podijeljena i korumpirana. Islamistički pobunjenici, uključujući i pripadnike Al-Qaide, drže pod kontrolom mnoge dijelove te zemlje.

  • Bitka protiv pirata može se dobiti, ali ne samo na moru, nego istovremeno i na tlu Somalije gdje oni imaju svoja uporišta, kažu u Međunarodnom pomorskom zavodu čije je sjedište u Londonu.