Svijet
0

Somalski pirati pokušali oteti američki kruzer

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pirati u blizini Somalije proganjali su i otvarali vatru po američkom kruzeru s više od 1.000 ljudi na palubi, ali nisu uspjeli oteti brod, saopćio je u utorak pomorski zvaničnik.

Brod, koji je prevozio 656 međunarodnih putnika i 399 članova posade, plovio je Adenskim zalivom u nedjelju kada su ga je presrelo šest pirata u dva brodića, saopćio je Noel Choong, koji predvodi Centar za izvještavanje o piratstvu Međunarodnog pomorskog biroa u Maleziji.

Pirati su pucali na putnički brod ali je on bio brži od plovila pirata, kazao je Choong.

"Velika je sreća što je brod uspio pobjeći", kazao je on, tražeći od svih brodova u toj regiji da budu oprezni.

Peta flota američke mornarice, sa sjedištem u Bahreinu, saopćila je da je upoznata s propalom otmicom, ali nije pružila nikakve detalje.

Vlasnik broda Oceania Cruises Inc. kazao je da je to bio kruzer M/S Nautica.

Nautica je bila na 32-dnevnom krstarenju iz Rima do Singapura sa stanicama u lukama u Italiji, Egiptu, Omanu, Dubaiju, Indiji, Maleziji i Tajlandu, javljeno je na internetskoj stranici vlasnika broda. Po rasporedu vožnje kruzer je plovio iz Egipta do Omana kada je napadnut.

U ovoj godini je zabilježeno stotinjak napada na brodove kod somalske obale a 40 ih je oteto, saopćio je Choong. Četrnaest ih je ostalo u rukama pirata kao i više od 250 članova posade.

U dva najdrskija napada pirati su oteli ukrajinski tegljač s 33 borbena tenka u septembru, a 15. novembra su oteli saudijski naftni tanker koji je prevozio više od 100 miliona dolara vrijednu sirovu naftu.