Pentagon
0

Somalski gusari drže kapetana američkog broda

FENA
Somalski gusari drže kapetana američkog trgovačkog broda Maersk Alabama, na koji su se ukrcali u srijedu ujutro u Indijskom okeanu, dok je posada uspjela vratiti nadzor nad brodom, izvijestili su američki mediji citirajući dužnosnike Pentagona.

Američka posada preuzela je nadzor nad brodom nakon što su mornari svladali gusare, no sva četvorica napadača sada se nalaze u čamcu za spašavanje s kapetanom, izvijestile su američke agencije.

To je potvrdio drugi oficir broda Ken Quinn u kratkom razgovoru satelitskim telefonom sa CNN-om.

Quinn je rekao da je posada svladala jednog gusara i pokušala ga razmijeniti za kapetana, no gusari su navodno uzeli svog čovjeka a nisu oslobodili kapetana.

Napad se dogodio rano u srijedu, na oko 640 km istočno od somalskog glavnog rada Mogadishua.

Kontejnerski brod Maersk Alabama, s teretom humanitarne pomoći u hrani za Somaliju, Ugandu i Keniju, plovio je prema kenijskoj luci Mombasa.

Brod kojim upravlja američki ogranak danskog brodara Maersk, ima posadu s 22 državljana SAD-a.

Dužnosnici Pentagona kazali su da je posada onesposobila brod kada su se na njega ukrcala četiri gusara. Nakon što nisu uspjeli pokrenuti brod prema somalskoj luci, oni su uzeli kapetana za taoca i udaljili se u brodskom čamcu za spašavanje.

Ratna mornarica SAD-a je objavila da su zrakoplovi P-3 i bespilotne letjelice locirali čamac za spašavanje s gusarima i kapetanom.

Američki razarač USS Bainbridge plovi prema napadnutom brodu, ali je prema izvještajima, još satima udaljen. Dužnosnici su kazali da će oko 18 ili 19 sati, po istočnoameričkom vremenu, s broda moći uzletjeti helikopter Seahawk kako bi posjetio brod i nadzirao čamac za spašavanje.

Agencija AP citirala je člana posade s kojim je razgovarala satelitskim telefonom, koji je rekao da su gusari prvobitno uzeli za taoce cijelu posadu, ali su mornari uspjeli svladati jednog napadača i osloboditi se. Ostali gusari su potom pobjegli s kapetanom.