Zbog ubistva Bin Ladena
0

Somalski Al-Shabab planira osvetničke napade

FENA
Somalska policija je upozorila u subotu da islamistička grupa Al-Shabab priprema nekoliko samoubilačkih napada u somalskoj prijestolnici Mogadishu, kako bi se osvetila za ubistvo vođe terorističke organizacije Al-Qaide Osame bin Ladena, kojeg su 2. maja u Pakistanu ubili američki komandosi.

"Iz vrlo pouzdanih izvora saznali smo da su nasilni elementi pripremili najmanje sedam samoubilačkih napada na važne lokacije u Mogadishu, uključujući hotele, vojne baze, autobusne stanice i pijace, kako bi se osvetili za Bin Ladenovu smrt", saopćio je glasnogovornik policije Abdullahi Hassan Barise.

Plan je dogovoren na sastanku Shababa i pripadnika Al-Qaide koji žive u Somaliji u srijedu u Afgoyeu, koji je od Mogadishua udaljen 30 kilometara.

Al-Shabab je prije tri dana najavio osvetu za Bin Ladenovu smrt, u poruci upućenoj američkom predsjedniku Baracku Obami i američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton.

"Šaljemo poruku Obami i Hillary Clinton da ćemo vrlo brzo osvetiti smrt našeg čelnika šeika Osame bin Ladena", poručio je jedan od čelnika islamističke grupe Omar Harami, rođen u Sjedinjenim Državama, tokom sastanka skupine u gradu Afgoyeu, zapadno od Mogadishua, prenosi AFP.

"Osama je mrtav, ali sveti rat nije mrtav. Mudžahedinski borci širom svijeta potpuno su spremni osvetiti smrt našeg lidera", dodao je Harami.

Grupa Shabab, koja kontrolira veći dio Somalije, predstavlja sigurnosnu prijetnju u regiji gdje su operativci Al-Qaide bombardirali američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine, podsjetila je francuska agencija.