Svijet
0

Somalijski pirati oteli grčki i hongkonški brod

FENA
Foto: AFP/US Navy/File
Foto: AFP/US Navy/File
Pirati su oteli dva teretna broda u vodama Somalije, grčki pa hongkonški, svaki s 25-članom posadom, objavile su u četvrtak kenijske pomorske vlasti, dan nakon što je Španija najavila zrakoplovno izviđanje tog područja kako bi se stalo nakraj toj kriminalnoj djelatnosti.

Grčki brod "Centauri", na kojem su svi članovi posade Filipinci, plovio je za Keniju i moguće je da je bio otet još u srijedu, rekao je kenijski dužnosnik za agenciju Reuters.

Grčki brod sada plovi prema Eylu, gdje pirati drže otete brodove u očekivanju isplate otkupnina.

"Brod je trebao uploviti u luku Mombasa 19. septembra i istovariti 17.000 tona soli", rekao je kenijski dužnosnik za Reuters.

Otmicu hongkonškog teretnog broda "Great Creation" u vodama Somalije potvrdio je za agenciju AFP Andrew Mwangura iz Udruge istočnoafričkih pomoraca.

"Brod je otet u srijedu i danas smo doznali njegovo ime", rekao je Mwangura.

Na brodu kojim upravljaju kineske vlasti su 24 Kineza i zapovjednik državljanin Šri Lanke, rekao je Mwangura, prenijela je Hina.

Hongkonški brod plovio je iz Tunisa prema Indiji.

Otmicom brodova u vodama Somalije za koje zahtijevaju katkad i milionske otkupnine, pirati su Rog Afrike učinili najopasnijim plovnim putem na svijetu.

Od početka 2008. u tom su području oteli više od 30 brodova unosno zarađujući na otkupninama.

Španija je u srijedu objavila da će vojni avion odsad nadzirati vode Somalije, prikupljati informacije o kretanjima pirata i prenositi ih radnoj skupini Evropske unije zaduženoj za borbu protiv pirata.