Svijet
0

Somalija se suočava s najtežom humanitarnom krizom u deceniji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Somalija se suočava s najtežom humanitarnom krizom u deceniji, a situacija se pogoršava, saopćila je u srijedu međunarodna humanitarna agencija.

Pojačani oružani sukob, rast globalnih cijena goriva i hrane i teška suša u centralnoj Somaliji glavni su faktori koji doprinose humanitarnoj krizi u toj zemlji na Rogu Afrike, saopćio je Pascal Hundt, direktor delegacije za Somaliju Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC), javio je AP.

"Kada zbrojite sve te faktore, to objašnjava zašto smo pred akutnom humanitarnom krizom u Somaliji. Nemamo razloga biti optimistični da će se to uskoro poboljšati", izjavio je Hundt novinarima u prijestonioci susjedne Kenije, gdje je sjedište operacija ICRC-a zbog nesigurnosti u Somaliji.

Hundt je izjavio da "Somalija prolazi kroz najtežu tragediju u protekloj deceniji".

ICRC će utrostručitiu svoj budžet za ovu godinu zbog pogoršanja humanitarne situacije u Somaliji, kazao je Hundt, odbijajući da objavi brojke zbog zabrinutosti za sigurnost osoblja svoje agencije. Kada je ranije agencija objavljivala finansijske detalje somalskih operacija, bilo joj je prijećeno pljačkama, kazao je.

Najteže su pogođena područja u centralnoj Somaliji, zbog manjka padavina i loše žetve više od dvije godine, navodi se u saopćenju. Dodaje se da nestašice hrane u centralnoj Somaliji imaju ozbiljne posljedice po stoku, veliki izvor održivog razvoja, dok mjesta za ispašu presušuju.

U utorak je grupa koja predstavlja niz somalskih organizacija upozorila članove delegacije Vijeća sigurnosti UN-a na pogoršanje humanitarne krize u Somaliji.

Grupa je također pozvala na povlačenje etiopskih vojnika, koji su u zemlji od 2006. kako bi podržali somalske snage u borbi protiv islamističke pobune, tvrdeći kako bi njihov odlazak ubrzao političko rješenje 18-godišnjeg sukoba u zemlji.