Svijet
0

Somalija: 14 mrtvih u napadima na hotel i park

Anadolija
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Najmanje 14 osoba poginulo je u napadima na hotel i javni park u petak naveče u somalijskoj prijestolnici Mogadishu, saopćili su zdravstveni radnici.

U napadima na hotel Youth League i Peace Garden, koji se nalazi u blizini, ranjeno je 25 osoba. Oba napada se povezuju sa pripadnicima ekstremističke grupe al-Shabaab, ogranka al-Qaede.

Automobil u kojem se nalazio eksploziv zaustavio se na ulazu u hotel, a nakon toga je došlo do razmjene vatre sa obezbjeđenjem hotela. Radiostanica Shabelle Media Network navodi da je ubijeno više od 20 vojnika i civila.

Nakon 30 minuta od oružanog napada na hotel aktiviran je eksploziv koji se nalazio u automobilu u Peace Gardenu. Povrijeđene osobe su prevezene do bolnice Medina Hospital u Mogadishu gdje je ljekar Muhammad Sheikh kazao da je automobil bomba uzela najviše žrtava.

Hotel se nalazi u blizini predsjedničke palače u Mogadishu i poznat je po posjetama vladinih zvaničnika, novinara i biznismena.

Inače, pripadnici grupe al-Shabaab, ogranka al-Qaede, često izvode napade u Mogadishuu petkom, kada u Somaliji mnogi izlaze u restorane i hotele.

Prošlog mjeseca su izveli napad na kenijske snage u Somaliji gdje je ubijeno više od 60 vojnika.