Svijet
0

Soltaniyeh: Nuklearni program isključivo za civilne potrebe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ambasador Irana u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Ali Asghar Soltaniyeh kategorički je danas u Beogradu odbacio mogućnost da njegova zemlja svoja nuklearna istraživanja želi da iskoristi za proizvodnju nuklearnog naoružanja istaknuvši da im to, pored ostalog, "ne dozvoljava vjera".

"Iran oduvijek insistira na tome da sve oružje za masovno uništavanje - i hemijsko, i biološko, i nuklearno - bude zabranjeno. Podsjetit ću vas da je Iran za sada jedina žrtva upotrebe takvog naoružanja pošto je (tokom iransko-iračkog rata) Sadam Husein hmijskim oružjem koje su mu dostavili Evropljani i Amerikanci ubio više od 100.000 ljudi", izjavio je Soltaniyeh na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je napomenuo da je Iran u to vrijeme imao daleko razvijeniju hmijsku industriju od Iraka, ali da takvu vrstu oružja nije želio da koristi ni pošto je već bio napadnut hmijskim oružjem, jer se to "protivi vjeri".

"Isti je slučaj i s nuklearnim oružjem", dodao je Soltaniyeh, napomenuvši da bi proizvodnja nuklearnog oružja bilo "strateška greška" za Iran, jer je toj zemlji nemoguće da ostvari nuklearni paritet sa svjetskim velesilama, prije svega sa SAD-om.

"Podrška koju našoj zemlji pruža više od milijardu ljudi širom svijeta nama znači više od onoga što bi nam pružilo posjedovanje nuklearnog oružja", rekao je Soltaniyeh, aludirajući na podršku koju je Islamskoj Republici dalo više od stotinu država svijeta.

Soltaniyeh je istakao da je iranski nuklearni program isključivo civilne prirode i da će izgradnja nuklearnog reaktora i centrale ovu zemlju učiniti "industrijski moćnom".

On je ocijenio da su SAD i Bushova administracija očekivali da će Iran zbog prepreka koje mu se postavljaju na putu ka ovladavanju nuklearnom tehnologijom odlučiti da napusti IAEA i Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja, što bi iskoristili kao povod za napad.

"Mi smo svojom diplomatijom, politikom, nastavkom saradnje sa Agencijom i potpunom transparentnošću svog nuklearnog programa to spriječili", rekao je Soltaniyeh, istaknuvši da je inspektorima Agencije omogućen neograničeni pristup svim nuklearnim instalacijama.

Ambasador je ukazao da je Iran svoj nuklearni program započeo još prije pola vijeka, ali da to tada "Amerikancima i Evropljanima nije smetalo, nego su se takmičili sa kime će ugovor biti potpisan".

Soltaniyeh će sutra na ovu temu održati predavanje na beogradskom Institutu za međunarodnu politiku, najavio je Tanjug.