Svijet
0

Solana: Stabilnost Balkana je prioritet EU

FENA
Stabilnost Balkana je apsolutno prioritet Evropske unije i upravo to je razlog što status Kosova mora biti riješen, izjavio je danas visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u intervjuu njemačkom listu "Hamburger Abendblat".

Prema riječima Solane, "cio Balkan je ukliješten između članica Evropske unije" pa je zato "budućnost cijelog regiona u EU".

"To je, uostalom, jasno naglasilo Evropsko vijeće u petak, u Bruxellesu... U ujedinjenoj Evropi, stabilnost Balkana ima najviši prioritet", naglasio je Solana.

Odgovarajući na pitanje kako će status južne srpske pokrajine biti riješen s obzirom na prijetnju Rusije vetom u Vijeću sigurnosti UN-a, Solana je rekao da se "svi - EU, SAD i Rusija - slažu da je sadašnja situacija Kosova neodrživa na duži rok" i da se nekakvo rješenje mora pronaći.

"Zato se nadamo da ćemo moći da se (u Vijeću sigurnosti UN-a) dogovorimo o rješenju za status Kosova - rješenju koje će otvoriti put ka stabilnosti i razvoju pokrajine", izjavio je Solana.