Brisel
0

Solana se danas sastaje sa Valentinom Inzkom

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Visoki EU-ov predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana sastat će se u ponedjeljak u Briselu s novoizabranim visokim predstavnikom za našu zemlju Valentinom Inzkom, potvrdila je za FTV Solanina portparolka Kristina Galjak.

Ona je dodala je da će glavne teme razgovora biti unutrašnja situacija u BiH i odnosi s Evropom. Iz izvora u Evropskoj uniji navedeno je kako će na sastanku biti riječi i o problemima sa kojima će se Inzko suočiti na svojoj novoj funkciji.

Podsjećamo, doktor Valentin Inzko i zvanično je proglašen novim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, a novu funkciju će preuzeti nakon sastanka političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

Inzko, porijeklom Slovenac iz Koruške bio je prvi austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini poslije rata, od 1996. do 1999. godine, a tokom svoga mandata zalagao se za privrednu i kulturnu saradnju između dvije zemlje, te izdavanje viza studentima za odlazak na studije u Austriju. 1999. godine je postao počasni građanin Sarajeva.

Obrazovao se na Univerzitetu u Gracu gdje je završio studij ruskog i srpskohrvatskog jezika. 1972. godine promoviran je u doktora pravnih nauka, a dvije godine poslije diplomirao je na Diplomatskoj akademiji u Beču. Mnogi ga smatraju dobrim poznavaoce balkanskih političkih prilika, obzirom da je bio u diplomatskoj misiji u Beogradu te kao šef misije OSCE-a jedno vrijeme boravio u Novom Pazaru.

Prije nego što je 2005. godine postao austrijski ambasador u Sloveniji, u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije vodio je Odjeljenje za Srednji i Bliski istok, jugoistočnu Evropu, centralnu Aziju i južni Kavkaz.